Dr. Călin Doboș: „În lume, 40 de milioane de femei au implanturi mamare” – Articol revista Avantaje, iunie 2020

Dr. Călin Doboș: „În lume, 40 de milioane de femei au implanturi mamare” – Articol revista Avantaje, iunie 2020

sursa: revista Avantaje, iunie 2020

De la primele implanturi din lume, cele ale lui Timmie Jean Lindsey, puse acum 58 de ani, în 1962, s-a ajuns astăzi la a cincea generație tehnologică. De la pungile cu ser fiziologic, la gelul siliconic coeziv, la gel uniform sau cu sfere, rotunde, asimetrice sau anatomice și la suprafață texturată ori satinată, până la tehnologia B-Lite cu microsfere, preluată de la NASA, a celor mai ușoare implanturi din lume. Despre cele mai bune implanturi mamare, ce și cum rezolvă ele și multe detalii puțin știute, într-un dialog inedit cu esteticianul de cinci stele: dr. Călin Doboș.

Ce sunt B-lite? Care este tehnologia de top a implanturilor mamare la ora actuală și cât de sigure sunt acestea?
Aceste implanturi sunt tot din gel siliconic, dar în ele s-au înglobat molecule de aer care fac implanturile B-lite cu o treime mai ușoare decât cele clasice. Din acest punct de vedere sunt o revoluție, cea mai mare de la inventarea implanturilor încoace. Aceasta este principala problemă a implanturilor: greutatea mare la un volum considerat mediu, de către paciente. Acum avem implant mamar care la un volum de 500 de ml cântărește doar 350 de grame! Cât privește siguranța acestora, tehnologia B-lite, implanturile ultra-ușoare sau așa cum mai sunt numite: „cu gaz’ au fost studiate și cercetate vreme de 12 ani până să fie oferite chirurgiei estetice. Este probabil tehnologia cu cea mai mare perioadă de studiu și asta spune totul despre siguranța folosirii lor.

Dar implantul cu ser fiziologic ce cusururi are? Se mai folosește?
Cele cu ser fiziologic sunt tari, se dezumflă în timp prin pierderea serului când își pierd și din aspectul estetic. Ele nu se mai folosesc în chirurgia estetică, doar în cea reconstructivă.

Și atunci, implanturi anatomice sau rotunde? Cum le aleg femeile pe cele potrivite?
E o chestiune de gust și obiectiv: cele rotunde au un aspect mai artificial dar umplu mai bine decolteul, sunt mai vizibile. Cele anatomice sunt mai discrete și le aleg persoanele care nu vor să epateze cu sânii.

Este adevărat că implanturile mamare folosite astăzi pot fi menținute o viață întreagă? Cu alte cuvinte, au ele „garanție pe viață’?
Da, există câteva firme care o oferă. Se referă la faptul că au o calitate atât de bună (mai ales învelișul) încât nu ar trebui să se spargă/perforeze spontan în corpul pacientelor. Le prefer și eu pe acestea. De reținut: garanția o oferă firma producătoare nu medicul. Garanțiile se obțin direct de pe site-ul firmelor, după intervenția de mărire a sânilor.

Deci nu se pot sparge implanturile la mamografie sau în zborul la altitudine mare sau în accidente de circulație, cum spun miturile…
În primul rând, în ziua de azi se preferă RMN-ul în locul mamografiei. În rest – mituri false.

Dar mărirea sânilor cu implant mamar rezolvă şi problema sânilor lăsați?
Dacă sânii sunt lăsați foarte puțin și sunt mici (gradul 0 sau 1), da. Eventual ajutat cu un lifting intern fără cicatrici. Dacă sunt lăsați mai tare (gradul 2 sau 3), nu! Mai ales dacă pacienta are și sânul propriu destul de consistent. În aceste cazuri fie se face doar ridicare simplă, fie ridicare cu implant.

Se spune că materialul folosit la implantul mamar poate elimina produși toxici care pot trece în laptele matern. Este real?
Înca nu există confirmări care să ateste acest lucru, mai ales la implanturile cu cee ace numeați „garanție pe viață’. Dar cine știe ce se mai descoperă în viitor… (Râde)

Femeile se tem că implanturile produc interferențe sau opacizare în vizualizarea glandei mamare, în cazul eco sau termografiilor ce permit depistarea cancerului de sân. Ce spuneți?
Există un implant care are un cip în el, acesta poate da unele interferențe, mai ale la RMN. În rest, NU! De menționat că implanturile B-lite „cu gaz’ – cu molecule de aer – au cea mai bună transparență și prin ele se vede cel mai bine glanda mamară.

Cum sunt testate implanturile în procesul de fabricație pentru a garanta performanță, stabilitate și siguranță?
Prin întinderi, presiuni și alte teste de stres reptate de mii de ori pe implant. Peste unele dintre ele poți trece cu roată mașinii și nu se sparg.

Există o rată de apariție a complicațiilor, la 5 ani?
Variază în funcție de: marca, înveliș, textura, tehnică, dacă sunt acoperite cu poliuretan, dar mai ales de reacția pacientelor și de modul de viață și de îngrijire a sânilor. În literatura de specialitate se apreciază că există o incidență mai mare de contractură, prin introducerea pe la areolă sau la implanturile netede și nanotexturate. Să menționez în mod special implanturile acoperite cu poliuretan. Acest înveliș este foarte aderent de țesuturi și ca urmare implanturile nu se rotesc, nu migrează și nu apare contractură capsulară. Firma producătoare oferă o garanție suplimentară de 15 ani pentru aceste două proprietăți. Cea mai mare noutate tehnologică este că implanturile ușoare B-lite („cu gaz’) vin acum și acoperite cu poliuretan și acest lucru le conferă proprietăți incredibile: sunt cele mai ușoare și au cea mai mică rată de contractură, rotire, respingere din lume!

Așadar garanția acordată implanturilor mamare de top, acoperă chiar și contractura capsulară?
O singură firma din lume – Polytech – acordă garanție de 15 ani pentru contractură capsulară, la implanturile acoperite cu poliuretan.

Și atunci, contează marca implantului?
Ca la orice produs, da! Unele mărci au centre de cercetare și studii, investesc milioane de euro pentru asta. În acest moment există o singură firmă care nu are rival în această direcție: Polytech. Ei oferă și cea mai mare gamă de implanturi din lume: texturate, microtexturate, netede, rotunde, anatomice, cu gel coeziv, Dual Gel, implanturile B-lite „cu gaz’ și oricare din acestea pot fi acoperite cu poliuretan. Nu au rival, încă.

Se estimează că în lume, peste 25 milioane de femei au implanturi mamare siliconice. Este o cifră reală?
(Râde) De fapt se estimează că ar fi în jur de… 40 de milioane de femei cu implanturi mamare. Și până citiți interviul se mai adaugă deja, câteva.

Este adevărat că fiecare implant „are identitate’? Că după operație, pacienta primește un fel de „pașaport’ al implantului cu datele de identificare (tipul de implant folosit, volumul, seria și data fabricării, producătorul, lotul din care provine)?
Este adevărat. Așa, pacienta are siguranța că implanturile sunt noi și certificate și că firma producătoare are în acest fel obligația de a respecta condițiile de garanție oferite. Datele de pe „pașaport’ sunt trimise de paciente pe site-ul firmelor și apoi primesc garanția aferentă prin mail sau poștă.

Give a comment